Om mig

Jag heter Annalena Edman-Ylvén och driver företaget Nordiska Naturväsen, som tillverkar naturväsen – eller framförallt gör dem synliga, för det är inte alla som kan se eller uppleva dem.

Jag är född i Boliden, Västerbotten. När jag var liten brukade min pappa sitta hos mig på kvällen när jag skulle sova. Han sjöng sorgliga skillingtryck för mig och berättade sagor om hur han som liten pojke mött "vittra" när han vallade byns kreatur långt inne i den lappländska vildmarken. Jag älskade hans sånger och berättelser och bevarade dem djupt inne i mitt hjärta.


Jag växte upp och skaffade mig en akademisk utbildning i ekonomi och beteendevetenskap, fick jobb och arbetade inom det området i 10 år innan jag insåg att det var något annat jag skulle syssla med.


Jag har alltid hållit på med olika hantverk. I slutet av 70-talet samt början av 80-talet var det populärt med växtfärgning, spinning, stickning och tovning. I stort sett alla (kvinnor) som var intresserade av hantverk gick åtminstone en kurs i växtfärgning. Jag lärde mig allt som fanns att läsa om dessa textila hantverk, det var ju tekniker man använde sig av förr i tiden och metoderna var många. Så småningom började jag hålla kurser. När jag arbetat med kursverksamheten några år fick jag en allt större längtan efter att använda mina kunskaper i någon form av eget skapande. Jag visste bara inte vad. Detta skulle dock visa sig med tiden...


En helt vanlig dag blev jag uppringd av en representant för Skellefteå skidkommitté. Det skulle vara skid-SM 1988 och man behövde en symbol för evenemanget, gärna något västerbottniskt, mjukt och annorlunda. Kunde jag tillverka 500 stycken? Jag skulle återkomma med förslag och när vi lade på… Då såg jag den! Jag såg vad jag skulle göra! I en storts inre vision upplevde jag "vittra", en liten människoliknande varelse klädd i tovade kläder med detaljer från naturen. Ett otroligt ögonblick! Det var bara att sätta igång och jobba. Hela familjen blev indragen och vi tillverkade 500 skidvittror som delades ut till vinnarna i tävlingen. Kungen fick visst också en. Jag fick reklam samt blev omskriven i olika tidningar. Det kändes fantastiskt att jag hade hittat något unikt som gick att sälja.

Så småningom har jag genom mitt skapande och genom många oförklarliga upplevelser i mitt liv kommit att omvärdera min syn på naturväsen såsom varande något som bara finns i min sagobok eller som man kan tillverka för försäljning.


Min från början logiska hjärna har kapitulerat inför att det finns något oförklarligt och att man inte alltid behöver ha svar på hur och varför. Vore det inte en tilltalande tanke att det fanns olika goda väsen som besjälade naturen? Skulle vi inte måna lite mer om den då och se den så levande som den faktiskt är? I gränslandet mellan fantasi och verklighet är allting möjligt!

Jag arbetar lokalt men har återförsäljare samt säljer på hantverksmässor runt om i Sverige.

Filmer om mitt skapande

Se en film om mitt skapande! Sändes julen 2007 i Nyhetsmorgon. Filmen är gjord av Petter Sand.

Sundance Channel och tv4 har gjort en film om Nordiska Naturväsen.

Sten Cederqvists film ”Annalenas Väsen”